Fortrydelsespiller – Hvornår og hvordan skal de bruges?


Artikel udarbejdet i samarbejde med Sparexperten.dk.

Hvad er en fortrydelsespille?

En fortrydelsespille er et populært udtryk for en medicin, du kan bruge som nødprævention efter ubeskyttet samleje eller efter svigt af svangerskabsforebyggende metode.

Hvornår kan jeg bruge fortrydelsespiller?

I tilfælde hvor du har haft ubeskyttet samleje og er sikker på, at du ikke vil være gravid. 

Der er meget færre bivirkninger ved at tage en fortrydelsespille end ved at få lavet en provokeret abort på et senere tidspunkt. Du kan fx bruge fortrydelsespiller:

  • hvis et kondom brister 
  • hvis et pessar eller et vaginalt kondom har forskubbet sig 
  • hvis et forsøg på afbrudt samleje ikke er lykkedes 
  • efter en voldtægt. 

Fortrydelsespiller bør dog ikke benyttes som prævention som fx p-piller, spiral eller kondom. De beskytter heller ikke mod seksuelt overførte sygdomme som fx clamydia eller HIV/AIDS. Her er et kondom den eneste beskyttelse. Derfor bør du altid bruge kondom, hvis du ikke kender din partner godt.

Hvilke fortrydelsespiller findes der?

Der er nu 2 fortrydelsespiller på det danske marked: Norlevo og Ellaone.  Norlevo kan købes i håndkøb på apoteket. Den indeholder det kvindelige kønshormon levonorgestrel og skal tages senest 72 timer efter et ubeskyttet samleje. 

Ellaone er på recept via lægen. Den indeholder ulipristal acetat, der hæmmer kroppens evne til at udnytte kønshormonet progesteron. Ellaone skal tages senest 120 timer efter ubeskyttet samleje.

Er fortrydelsespiller det samme som “abortpiller”?

Nej. Fortrydelsespiller er ikke det samme som “abortpiller”. Den medicin, der bliver kaldt abortpiller, hedder Mifegyne. Mifegyne indeholder et kunstigt steroid med en såkaldt anti-progesteron virkning (mifepriston). Den får livmoderen til at trække sig sammen og til sidst udstøde et foster. Mifegyne er en meget kraftigere medicin. Derfor må du kun bruge Mifegyne under lægens opsyn.

Hvorfor skal jeg kun bruge fortrydelsespiller i nødstilfælde?

Fordi de indeholder store doser hormoner. Det betyder, at de fleste kvinder får en række bivirkninger som brystspænding, kvalme, blødningsforstyrrelser.

Hvordan skal jeg tage fortrydelsespiller?

Norlevo og Ellaone skal begge tages hurtigst muligt efter samleje. Det skal helst være inden for 12 timer og ikke senere end 72 timer (3 dage). Hvis du får 2 tabletter (Norlevo), skal de begge tages på én gang. Ellaone skal tages inden for 120 timer (5 dage). 

Hvis du kaster op mindre end 3 timer efter, at du har taget tabletten/tabletterne, er virkningen ikke sikker. Og så skal du tage en ny tablet. 
 
Det er vigtigt, at du læser indlægssedlen. Den giver dig fx oplysninger om, hvilken medicin, du skal undgå for ikke at nedsætte virkningen af fortrydelsespillerne. På indlægssedlen kan du også læse, hvornår du ikke må tage tabletterne. Spørg eventuelt på apoteket eller hos lægen, hvis du er i tvivl. 

Kan jeg blive gravid, selv om jeg tager fortrydelsespiller?

Ja. Fortrydelsespillerne giver ikke så god beskyttelse som andre former for prævention. Fortrydelsespiller forhindrer kun omkring 90-95 % af alle forventede graviditeter. P-piller forhindrer mere end 99 %. 

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Hvis din menstruation udebliver er det ikke sikkert, at fortrydelsespillerne har virket. 

Som en ekstra sikkerhed kan du få foretaget en gynækologisk undersøgelse et par uger efter du har taget fortrydelsespiller. Du kan evt. bruge besøget hos lægen til at diskutere mulighederne for, at du bruger fast prævention, hvis det er nødvendigt. 

Hvilke bivirkninger er der ved fortrydelsespiller?

Bivirkningerne ved fortrydelsespiller kan bl.a. være kvalme, opkastning, mavesmerter og brystspænding. Fortrydelsespillerne kan også give pletblødninger, som du måske forveksler med menstruation. Andre bivirkninger kan ses af indlægssedlen – som kan findes på.
 
Bivirkningerne forsvinder som regel få dage efter behandlingen.

Seneste artikler