Diabetes – Generelt om sukkersyge diabetes 2 og 1


Artikel i samarbejde med Black Friday Guiden.

Diabetes (”sukkersyge”) er en kronisk sygdom, hvor indholdet af sukker (glukose) i blodet er for højt. Det skyldes, at kroppen er for dårlig til selv at nedbryde og omsætte sukkeret. 
 
Din læge kan måle indholdet af sukker i dit blod. En normal rask person har et blodsukker på mellem 3-6,1 millimol glukose pr. liter plasma (mmol/l) i fastende tilstand. Hvis dit faste blodsukker er over 6,1, bør du blive undersøgt for sukkersyge. 

Diabetes inddeles i type 1 og type 2 samt graviditetsdiabetes.

Hvad er type 1-diabetes?

Type 1-diabetes opstår, fordi bugspytkirtlen ikke danner insulin. Insulin er ansvarlig for optagelsen og omsætningen af glukose i kroppens celler.

Type 1 opstår hyppigst blandt unge. Behandlingen består af indsprøjtninger med insulin kombineret med ændringer af kosten.

Hvad er type 2-diabetes?

Type 2-diabetes er også kendt som ”gammelmandssukkersyge”. Det skyldes, at den normalt rammer folk over 40 år. Det er den mest udbredte form for diabetes. 
 
Type 2-diabetes skyldes insulinresistens og kun i mindre omfang nedsat insulin produktion. Ved insulinresistens danner kroppen almindeligvis insulin, men kroppens celler er mindre følsomme over for insulin end hos raske. Når diabetikeren har spist, bliver insulinen desuden ofte dannet senere end normalt. De største risikofaktorer for at udvikle type 2-diabetes er overvægt og fysisk inaktivitet.

Hvad er graviditetsdiabetes?

Graviditetsdiabetes opstår under graviditeten og ligner type 2 diabetes. Tilstanden skyldes dels insulinresistens, dels nedsat insulinproduktion. Graviditetsdiabetes ses hos 2-5 % af gravide, og forsvinder oftest når kvinden har født. 

Behandling af gravide med diabetes (uanset type) er en specialistopgave.

Hvad er symptomerne på diabetes?

Symptomerne for type 1 og 2 samt graviditetsdiabetes er stort set de samme. Forskellen ligger i udviklingen og graden af symptomerne. Da der hos type 1-diabetikere ikke bliver produceret insulin, vil symptomerne være mere udtalte og udvikle sig mere dramatisk. Type 2-diabetikere oplever en langsommere udvikling af symptomerne, og ofte har type 2-diabetikere haft sygdommen i længere tid uden at vide det.
 
Symptomerne på diabetes kan være:

  • Tørst 
  • Træthed
  • Hovedpine
  • Mavesmerter 
  • Vægttab 
  • Forøget vandladning 
  • Kløe i skridtet pga. svamp 
  • Tilbagevendende infektioner 
  • Kroniske sår.

Seneste artikler