Forkølelse og hoste – Skal jeg gå til lægen – Få klar besked


Artikel i samarbejde med gratis-noder.dk.

Små børn i daginstitution eller dagpleje er ofte forkølede. De er udsat for helt almindeligt forkølelsesvirus og reagerer med snotnæse, nysen, hoste og evt. ondt i halsen eller feber. Hos små børn kan man sagtens se en temperaturstigning til 39-40 grader i forbindelse med forkølelse. En forkølelse varer 1-2 uger, og der findes ingen effektiv kur. Nogle af generne ved en forkølelse kan dog lindres.

Næsedråber eller næsespray

Næsedråber eller næsespray indeholder et stof, som trækker blodårene i næsens slimhinder sammen og gør hævelsen af slimhinderne mindre. Dermed kan barnet bedre få luft igennem næsen. Det kan især være relevant når barnet skal sove. Børn der bruger sut vågner ofte fordi de har spyttet sutten, da de har svært ved at trække vejret gennem næsen. Næsedråber og spray som virker sammentrækkende på slimhinderne må maksimalt bruges 3 gange daglig i en uge. Længere tids brug kan irritere slimhinderne i næsen, så barnet bliver ved med at føle, at næsen er stoppet.  

Alternativt kan du bruge saltvand til at rense næsen for snot og sejt slim. Saltvandsopløsninger fås på apoteket både som spray og i pipetter klar til brug.

Hoste

Midler mod hoste bør generelt undgås. Det gælder både den hostemedicin, som har betegnelsen slimløsende og den hostemedicin, som angives at virke hostestillende. Desuden virker nogle af de hostestillende midler sløvende. Årsagen til at undgå medicinen er, at der er meget ringe videnskabelig dokumentation for at hostemidlerne virker. Og hos børn er der slet ikke nogen dokumentation for, at det hjælper.  Mange oplever imidlertid, at hosten bliver bedre efter børmeme har fået medicinen. I de fleste tilfælde skyldes forbedringen dog, at hosten enten er gået over af sig selv eller, at man tror medicinen har virket. I et medicinforsøg med børn, hvor forældrene ikke vidste, om den mikstur de gav barnet indeholdte hostemedicin eller ej, så man at miksturen uden medicin i (placebo) virkede lige så godt på hosten som hostemedicinen.  Hæv evt. hovedgærdet på sengen til natten. Det letter vejrtrækningen og hjælper barnet til at synke slimen, så hosteanfaldene aftager.

Hvis barnet er plaget af gentagne og lange forkølelser om sommeren, har barnet måske høfeber. Endelig kan langvarig hoste også skyldes astma.

Forkølet – skal jeg gå til lægen?

Der er normalt ingen grund til at søge læge, når du er forkølet. En forkølelse er ufarlig og varer normalt 1-2 uger. I nogle tilfælde kan der komme komplikationer til forkølelsen. Det kan vise sig ved at:

  • Du hoster slim op, som er misfarvet af blod eller pus.
  • Du får vejrtrækningsbesvær.
  • Du pludselig får høj feber (temperatur over 38,5°C).
  • Du får smerter i øret, i panden eller under kindbenet.
  • Du bliver ved med at have ondt i halsen og høj feber.

Symptomerne kan være tegn på en infektion med bakterier. Det kan fx være lungebetændelse, bihulebetændelse eller mellemørebetændelse, som måske skal behandles med penicillin. Du bør undersøges af din læge, hvis du har disse symptomer. Det er din læge som afgør, om der er behov for penicillin.

Varer forkølelsen mere end 2 uger, kan det være tegn på andre sygdomme som fx:

  • Allergi 
  • Astma
  • Anden lungesygdom.

Her bør du også overveje at kontakte din læge.   

Seneste artikler