Apo-go Pen – Engangspen med medicin til off-symptomer


Apo-go Pen er en engangspen med medicin, der er godkendt til behandling af off-symptomer hos patienter med bevægelsessygdommen Parkinsons sygdom. Patienter, der kommer i behandling med Apo-go Pen, har off-symptomer på trods af optimeret behandling for sygdommen. Off-symptomer kommer typisk efter 4-10 års behandling. Symptomerne kan for eksempel være rysten og skælven, unaturlige langsomme bevægelser, muskelspændinger og stivhed. I starten vil off-symptomerne typisk komme før næste dosis af din parkinson medicin, men efterhånden kommer de hyppigere og mere uventede. En periode med off-symptomer kan vare fra minutter til timer. Apo-go Pen er beregnet til injektion under huden (abdomen eller låret), og effekten opnås hurtigt indenfor 4-12 minutter og varer i cirka én time. Dosis er individuel, og din læge vil forklare, hvordan medicinen skal bruges. 

Recept eller håndkøb?

Apo-go Pen er på recept. 

I forhold til snydemedicin har Apo-go Pen vist at kunne få stort set alle patienter ud af deres off-symptomer. Og i gennemsnit kunne Apo-go Pen mindske den daglige off-tid (dvs. tiden tilbragt med off-symptomer) med 2 timer mere end snydemedicin. Det virker som, at Apo-go Pen er mindst lige så god til at mindske off-tiden end den medicin, der findes på markedet allerede (Azilect (Rasagilin), Comtess (Entakapon) og Comtan Entakapon). Apo-Go Pen er dog ikke sammenlignet med denne medicin.

De meget almindelige og almindelige bivirkninger ved Apo-go Pen er 

  • Lavt blodtryk ved overgang fra liggende til stående stilling 
  • Kvalme og opkast
  • Næseflåd og tåreflåd 
  • Fortykkelser ved injektionsstedet
  • Gaben
  • Sløvhed 
  • Uvirkelige synsoplevelser
  • Brystsmerter

Kvalme, opkast og lavt blodtryk kan undgås ved samtidig behandling med en medicin, der hedder Motilium eller Domperidon “Alternova”. 

Det er individuelt, hvor meget og hvor tit, du skal bruge Apo-go Pen, men en daglig mængde på 0,3 – 3 mL fra pennen er sædvanligvist tilstrækkelig. Dette svarer til en daglig pris på 36,37 -363,71 kr. Det er dyrere end de eksisterende muligheder til behandling af off-symptomer. Der er ikke generelt tilskud til Apo-go Pen.

Seneste artikler