Angemin – Medicin til kvinder efter overgangsalderen


Angemin indeholder de kvindelige kønshormoner østradiol og drospirenon. Østradiol er et østrogen og drospirenon er et gestagen. 

Hvad er Angemin?

Det er en medicin til kvinder efter overgangsalderen, der får:

  • Hedeture
  • Svedudbrud 
  • Vaginal tørhed.

Det er nyt, at gestagenet drospirenon bruges som hormontilskud efter overgangsalderen. Det findes dog allerede i visse p-piller.

Recept eller håndkøb?

Angemin er på recept og blev markedsført 13. september 2004.

Behandling med kvindelige kønshormoner kan mindske gener efter overgangsalderen. Samtidig kan hormontilskud bremse knogletabet, så der er mindre risiko for knogleskørhed senere i livet. Undersøgelser har dog vist, at langtidsbehandling med hormoner kan medføre flere ulemper end fordele hos kvinder, der har intet eller kun ganske let ubehag efter overgangsalderen. Derfor bør kvinder kun bruge hormontilskud efter overgangsalderen, hvis generne påvirker livskvaliteten.

Der findes mange forskellige typer hormontilskud til kvinder efter overgangsalderen. Stofferne i Angemin er sammensat på en anderledes måde and andre på grund af gestagenet drospirenon. Det ser dog ud til, at medicinens virkning og bivirkninger er nogenlunde som for andre slags medicin af samme type. Det vil sige, at den kan mindske antallet af hedestigninger fra ca. 5 til 1-2 om ugen efter 6 ugers behandling. Der er også en lille effekt på knoglerne. Den betyder, at kroppen mister mindre kalk, mens du får Angemin. 

Lidt flere end hver 3. kvinde får pletblødning inden for de første 3 måneder. Herefter bliver blødningshyppigheden mindre. Efter 1 års behandling får én ud af hver 5-10 kvinder pletblødning. Det svarer til det, vi ser ved lignende medicin. 

Der kan være bivirkninger, når du bruger anden medicin. Det er fx medicin mod epilepsi, naturlægemidlet perikon og anti-rygemidler, som øger kroppens udskillelse af østrogen. 

Angemin er væsentligt dyrere end lignende medicin med hormoner, og sygesikringen giver ikke tilskud. Medicinen bør derfor kun bruges til kvinder, som ikke kan behandles på anden måde. Gældende priser kan ses på www.medicinpriser.dk.

Seneste artikler