Hvad er medicin? Få den korte og præcise definition her


Ved du, hvad medicin er? 

Medicin indeholder stoffer, som forebygger sygdom eller har en gavnlig virkning på sygdomme eller symptomer på sygdomme. Effekten opstår, fordi stofferne som regel indgår i en kemisk forbindelse med kroppen. Det vil sige, at al den medicin, du bruger, påvirker din krop på en eller anden måde. Formålet er selvfølgelig, at du får det bedre. Det kan dog også være, at du ingen virkning oplever. Måske får du oven i købet bivirkninger. 

Medicin er ikke bestemte kemiske midler eller midler, som er fremstillet på en særlig måde. Fx kan salt være medicin. Det kan det i tilfælde, hvor en patient har symptomer på saltmangel, og behandlingen består af salt. Det vil sige, at medicin ikke er defineret ved den måde, den er fremstillet på.

Hvilke egenskaber har medicin? 

Det overordnede formål med medicin er at behandle sygdomme eller symptomer på sygdomme. Herunder har medicin en forebyggende, en lindrende og en helbredende effekt:

  • Medicin, som forebygger, indeholder stoffer, der er med til at forhindre en sygdom eller en tilstand i at opstå. Et eksempel er P-piller. P-piller påvirker kvinders ægløsning og forhindrer dermed graviditet. 
  • Medicin, som lindrer, indeholder stoffer, der påvirker sygdommens symptomer. Det kan fx være smertestillende medicin, du tager for tandpine. 
  • Medicin, som helbreder, indeholder stoffer, der kan gøre syge mennesker raske. Det kan fx være penicillin, som helbreder en lungebetændelse. 

Ved du, hvilke krav myndighederne stiller til medicin?

Myndighederne stiller krav om, at al medicin skal testes videnskabeligt, inden det bliver godkendt og sendt i handlen. Det er meget vigtigt for at sikre, at medicinen har en effekt, og at sikkerheden er i orden. Først bliver medicinen testet på dyr for at sikre mod alvorlige bivirkninger. Derefter skal medicinen igennem forsøg med mennesker.

Seneste artikler