Akne – Symptomer og behandling af Akne Vulgaris


Hvad er akne?

Akne, på lægesprog kaldet akne vulgaris, er en kronisk hudlidelse med betændelse i hudens små talgkirtler. 

Akne er meget udbredt og forekommer hos 56 % af drenge og 45 % af piger i 14-16 års alderen. Lidelsen opstår ofte i puberteten, som følge af øget produktion af et bestemt hormon kaldet androgen. 

Akne kan herefter opstå på 4 forskellige måder:

 • Øget produktion af hudfedt (talg)
 • Ændring i hudens yderste lag (hornlaget)
 • Vækst af bakterien Propionibacterium acnes
 • Infektion og betændelse (bumser)

Ændringerne i hudens yderste lag ses i form af sorte hudorme (åbent komedom) eller hudorme, der er dækket af et tyndt hudlag (lukket komedon). Ved et lukket komedom spærres hudfedtet inde i kirtelhulrummet, som udvides og danner en hvid knop på hudens overflade. Det er disse, der kan være årsagen til udvikling af betændte bumser.

Bumser kan også opstå på grund af bakterien Propionibacterium acnes. Denne bakterie lever af hudfedt og under nedbrydningen af hudfedtet dannes der stoffer, der irriterer talgkirtlen. Denne irritation medfører betændelse. 

Der findes forskellige grader af akne: mild, moderat og svær. Ved de forskellige grader af akne knyttes forskellige symptomer. Ved moderat og svær akne er der betændelse i huden, mens dette ikke ses i høj grad ved mild akne. Størrelsen af bumserne er også med til at bestemme graden af akne. 

Man ved ikke med sikkerhed, om der er en sammenhæng mellem kost og akne. 

Hvad er symtomerne på akne?

Akne forekommer oftest i ansigtet, men kan også ses på bryst og ryg. I starten mærkes akne som små røde ømme knuder. Der vil også ses dannelse af både hvide og sorte hudorme (åbne og lukkede komedoner). Disse kan senere udvikle sig til betændte bumser og bylder. Ubehandlet akne kan være årsag til dannelse af arvæv. 

Hvordan behandles akne vulgaris?

Det er vigtigt, at lægen stiller den rigtige diagnose for at kunne behandle akne mest hensigtsmæssigt. Det er også vigtigt at behandlingen startes så tidligt som muligt. Det kan også være hensigtsmæssigt at bruge en kombination flere forskellige slags medicin. På den måde kan både talg produktionen nedsættes og bakterierne dræbes.

Lokaltvirkende medicinsk behandling

Der findes to typer af lokal behandling: Bakteriedræbende og de såkaldte A-vitaminsyre-derivater. Den lokale behandling fås som creme, gel eller opløsning til påsmøring af det angrebne område. Lægen vælger, hvilken type behandling, der passer bedst i den givne situation. 

Bakteriedræbende behandling

Der findes tre typer af bakteriedræbende stoffer: azelainsyre (Skinoren, Finacea), clindamycin (Dalacin opløsning) og benzoylperoxid (Basiron, Clindoxyl og Epiduo).

Medicin med azalainsyre kan bruges ved mild akne og som alternativ til kvinder med moderat akne. Medicinen har en svag bakteriedræbende virkning og en meget lille betændelsesdæmpende virkning.  Samtidig kan medicinen bruges af gravide, og også, hvis de lidt skrappere A vitaminsyre-derivater ikke tåles. 

Medicin med indholdsstoffet clindamycin har en stærk bakteriedræbende effekt på bakterien Propionibacterium acnes og en lang række andre bakterier. Da der er stor risiko for udvikling for resistens, må clindamycin ikke anvendes udelukkende som behandling og skal anvendes i så kort tid som muligt.

Medicin med benzoylperoxid har en stærk bakteriedræbende effekt og nedsætter produktionen af talg. Medicin med benzoylperoxid bruges ved mild til moderat akne, og gives normalt sammen med tabletbehandling. Medicinen medfører ikke risiko for udvikling af resistens. Basiron kan som det eneste middel købes i håndkøb. Herudover er der et par produkter som er på recept, fordi de også indeholder en anden type medicin (Clindoxyl og Epiduo).

A-vitaminsyre derivater

A-vitaminsyre derivater, også kaldet retinoider, virker ved at nedsætte dannelsen af hudorme og har en betændelsesdæmpende effekt. Der findes to forskellige slags medicin med A-vitaminsyre-derivater: adapalen (Redap) og isotretinoin (Isotrex).

A-vitaminsyre-derivater må under ingen omstændigheder bruges af gravide, da det giver misdannelser på fostret. Man skal ligeledes være forsigtig med at behandle piger/kvinder i den fødedygtige alder. Børn under 12 år bør heller ikke bruge medicinen. 

Kombinationsmedicin

Medicin, der både indeholder et bakteriedræbende stof og et A-vitaminsyre derivat kan i visse tilfælde bruges til langtidsbehandling af akne. Der findes medicin med både adapalen og benzoylperoxid (Epiduo) samt clindamycin og benzoylperoxid (Clindoxyl). Ved behandling med Epiduo bør sollys og solarium undgås. Ligeledes bør Epiduo ikke bruges under graviditet, men kan bruges under amning. Clindoxyl bruges ved let til moderat akne, specielt hvis der er betændelse. Da der er risiko for udvikling af resistens, bør Clindoxyl ikke bruges i længere end 12 uger. 

Tabletbehandling

Der findes flere forskellige former for behandling af akne med tabletter:

 • Bakteriedræbende (antibiotika) 
 • P-piller
 • Isotretinoin (må kun udleveres af speciallæger i hudsygdomme)
 • Dapson

Bakteriedræbende medicin bruges til at behandle moderat til svær akne. Medicinen slår de bakterier, der forårsager akne ihjel. Stofferne virker derudover betændelsesdæmpende (antiinflammatorisk). Det er vigtigt at behandlingen varer i 3-6 måneder og at mængden af medicin er tilstrækkelig høj. Man skal altid kombinere tabletbehandlingen med lokal behandling med benzoylperoxid, hvis behandlingen er længere end 2 måneder. 

Gravide må ikke behandles med bakteriedræbende medicin af typen tetracycklin.

P-piller kan også bruges til at behandle akne, da de nedsætter produktionen af hormonet androgen. Ved mild til moderat akne kan man bruge fx Diane Mite. Ved moderat akne anbefales fx Cilest, Microgyn, Harmonet eller Desorelle.

Isotretinoin (Accutin, Isotretinoin ”Actavis” og Isotretinoin ”Orifarm”) bruges til behandling af svære tilfælde af akne. Isotretinointabletter virker på både betændelsesdæmpende, bakteriedræbende, nedsætter produktionen af hudfedt og nedsætter ændringer i det yderste hudlag. Behandlingen kan kun ordineres af læger med speciale i hudsygdomme (dermatologer). Hvis man er i behandling med isotretinoin, skal der laves månedlige blodprøvekontroller. I starten af behandlingen kan der ses opblussen af akne og herefter vil symptomerne bedres.  Medicinen må heller ikke på tabletform bruges til gravide, på grund af risikoen for misdannelser. 

Dapson bruges kun i særlige tilfælde ved akne med betændelse eller hvis der ikke har været effekt af behandling med isotretinoin. Ved behandling med dapson skal der udføres månedlige blodprøvekontroller. Dapson bør ikke bruges til gravide og ammende. 

Hvilke bivirkninger er der ved medicinen?

De mest almindelige bivirkninger ved lokaltvirkende behandling er:

 • Hudirritation
 • Afskalning/tør hud
 • Øget lysfølsomhed
 • De mest almindelige bivirkninger ved tabletbehandling med antibiotika er:
 • Diarre
 • Svamp i skeden
 • De mest almindelige bivirkninger ved tabletbehandling med isotretinoin er:
 • Hovedpine
 • Depression
 • Muskel- og ledsmerter

 Hvad kan du selv gøre ?

 • Brug hudprodukter og make-up, der er ”olie-fri”. Fedt- og olieholdige cremer og make-up forværrer akne, da det tilstopper hudens porer. 
 • Vask ansigtet dagligt med en mild hudvenlig sæbe
 • Fjern make-up inden du eventuelt smører et af de nævnte slags medicin på huden
 • Undgå at kradse og trykke bumserne ud. Det kan give ar og gøre akne værre. 
 • Undgå varme, kulde og sollys. Gå ikke i solarium. 
 • Undgå stærke eller hudslibende hudprodukter

Hvad koster medicinen?

Den gældende pris for behandlingen kan ses på medicinpriser.dk. De følgende priser er pr april 2009.

Lokal behandling

Basiron er det eneste middel, der kan fås i håndkøb. Prisen kan variere fra apotek til apotek. 

Prisen for lokal behandling med azalainsyre, clindamycin og benzoylperoxid varierer fra 59 kr. til 200 kr. for en tube creme eller gel. Den aktuelle dagspris afhænger dog af hvor stor en mængde, man skal påsmøre.  

Det er billigere at anvende medicin med to virksomme stoffer hver for sig end kombinationsbehandling med Epiduo eller Clindoxyl. F.eks. er Epiduo dobbelt så dyr som medicin med de aktive indholdsstoffer hver for sig (med salgsnavn kaldet Basiron og Redap), når man korrigerer for mængden. Det kan dog have en praktisk fordel kun at anvende en tube i stedet for to.

Der gives tilskud til behandling med Skinoren, Finacea, Dalacin, Clindoxyl, Epiduo, Redap og Isotrex.

Der er kun tilskud til Basiron under særlige omstændigheder.

Tabletbehandling

Behandling med isotretinoin afhængiger af personens vægt. Derfor varierer antallet af daglige tabletter og dermed prisen fra person til person. Behandling med Accutin og Isotretinoin ”Orifarm” koster det samme, men er dyrere end behandling med Isotretinoin ”Actavis”. Prisen på medicinen kan ændre sig, se gældende priser på www.medicinpriser.dk. Du kan få tilskud til behandling med Accutin, Isotretinoin ”Actavis” og Isotretinoin ”Orifarm”.

Seneste artikler