Bonviva tabletter – Medicin på recept mod knogleskørhed


Hvad er Bonviva?

Bonviva er et såkaldt bisfosfonat. Det vil sige medicin til at behandle knogleskørhed (osteoporose). 

Medicinen virker ved at hæmme, at knoglevævet bliver brudt ned. 

Recept eller håndkøb?

Bonviva er på recept. 

Der ikke generelt tilskud til medicinen. Din læge kan dog søge Lægemiddelstyrelsen om enkelttilskud på dine vegne.

Det ser ud til, at Bonviva (150 mg) har den samme virkning og de samme bivirkninger som de andre bisfosfonater til knogleskørhed (fx Bondronat, Fosamax, Optinate og Didronate). Bonviva 150 mg adskiller sig fra andre lignende typer af medicin ved, at den kun skal tages én gang om måneden. 

Prisen er af samme størrelsesorden som de dyreste bisfosfonater. Bonviva er dog væsentligt dyrere end medicin med stoffet alendronat, hvis virkning er bedre dokumenteret. Derfor anbefaler vi ikke, at man begynder en behandling med Bonviva, inden lægen har overvejet andre muligheder. Gældende priser kan ses på www.medicinpriser.dk

Hvis du kommer i behandling med Bonviva, er det meget vigtigt at huske at tage medicinen, da en hel måneds behandling går tabt, hvis du glemmer den én gang. Hvis du glemmer 1 tablet, kan du tage den én af de følgende morgener. Der skal dog mindst være 7 dage til den efterfølgende tablet. Er der mindre end 7 dage til efterfølgende tablet, skal du springe tabletten over og tage den efterfølgende efter planen. Du må altså ikke tage 2 tabletter inden for samme uge.

Det er meget vigtigt at være fastende, når du tager Bonviva og at vente mindst 1 time med at spise efter at have taget medicinen. Bonviva tages med et stort glas almindeligt vand.

Bivirkninger er de samme som for andre bisfosfonater. De kan fx være:

  • ætsninger i spiserøret eller maven 
  • forstoppelse, diaré, udslæt og rødme 
  • hovedpine samt smerter i knogler og muskler 
  • for lavt indhold af kalk i blodet samt ændringer i blodbilledet.

Seneste artikler