Blæretømningsbesvær – Årsager og behandling


Hvad er blæretømningsbesvær?

Slap urinstråle, hyppig vandladning, problemer med at få startet vandladningen, tissetrang, efterdryp af urin efter vandladning, svie og smerte ved vandladning kan alle være tegn på, at urinblæren ikke tømmes helt. Det er oftest mænd, som har problemer med at tømme blæren.

Hvad skyldes blæretømningsbesvær?

Blæretømningsbesvær kan skyldes:

  • Forstørret blærehalskirtel (prostata) 
  • Manglende koordinering af sammentrækninger i blæren, blærehalsen og urinrørets lukkemuskel.  

Hvad gør jeg, hvis jeg har svært ved at tømme blæren?

Du kan tale med din læge om problemet. Før du går til lægen, kan du eventuelt lave et vandladningsskema. I skemaet noterer du, hvor meget du har drukket, og hvor meget du har tisset. Lægen vil undersøge om din blærehalskirtel er forstørret. Det gøres ved at føle om du har en udfyldning i endetarmen. Endelig kan lægen også vælge at undersøge dig ved hjælp af en blodprøve og en urinprøve.

Hvad er behandlingen for blæretømningsbesvær?

Er din blærehalskirtel forstørret, kan lægen vælge mellem flere behandlingsformer. Det kan fx være at fjerne kirtelvæv ved en operation eller ved bestråling. Man kan også lægge en såkaldt stent (et lille rør) ind i urinrøret, der hvor blærehalskirtlen klemmer urinrøret. Nogle patienter lærer at lægge et kateter på sig selv et par gange i døgnet (et langt tyndt rør, som føres gennem urinrøret op i blæren) og på den måde tømme blæren. Andre får lagt et kateter, som ligger permanent.

Blæretømningsbesvær kan også behandles med medicin:

5-alfa-reduktasehæmmere

Denne type medicin indeholder stoffet finasterid (Proscar). Medicinen virker ved at mindske blærehalskirtlen, så den ikke klemmer urinrøret. Bivirkninger ved medicinen kan være nedsat sexlyst og impotens.

Alfa-adrenergt blokerende medicin

Alfa-adrenergt blokerende medicin virker ved at afslappe muskulaturen i urinrøret og blærehalskirtlen. Der findes mange forskellige typer: Cardosin Retard, Carduran Retard og Doxazosin indeholder stoffet doxazosin. Omnic, Omnistad og Tamsunova indeholder stoffet tamsulosin. Sinalfa, og Terazosin indeholder stoffet terazosin. 

Bivirkninger ved medicinen kan være:

  • Hovedpine
  • Hævede slimhinder i næsen
  • Svimmelhed når du rejser dig
  • Træthed 
  • Bagudrettet sædafgang (sæden kommer ikke ud gennem urinrøret, men op i urinblæren. Sæden kommer ud ved efterfølgende vandladning).

Seneste artikler