Søvnproblemer? Sådan slipper du for søvnapnø med en snorkeskinne

Dette indhold er sponsoreret 

Snorker du selv eller har du en partner, der snorker? Ca. hver fjerde dansker snorker. Snorken er en støjende vejrtrækning, der skyldes at vibrationer i det bløde væv i svælget. Under søvnen slapper dine muskler af, hvilket indsnævrer luftvejene, og vævet kan komme til at vibrere. Snorken er meget normalt og helt ufarligt, men kan være enormt forstyrrende for din partner, der måske får søvnproblemer af at blive vækket af snorken. Men snorken kan også være et symptom på sygdommen søvnapnø. Søvnapnø rammer en lille del af befolkningen og kan være farligt for helbredet. Slip for søvnapnø med snorkeskinner, der er et effektiv middel mod både snorken og søvnapnø. 

Hvad er søvnapnø?

Søvnapnø er en lidelse, der skyldes at luftvejene falder helt eller delvis til under søvnen og gør at vejrtrækninger standses. Disse vejrtrækningspauser kaldes apnø, der typisk varer 10-60 sekunder. Når hjernen opdager den mangler ilt, vågner du kortvarigt og genoptager vejrtrækningen. Men når du falder i søvn igen, vil vejrtrækningspauserne komme igen. Den afbrudte søvn giver dårligere søvn og dagtræthed, fordi man ikke får hvilet godt nok ud. Søvnapnø giver også højere risiko for hjerte-karsygdomme, overvægt og andre sygdomme. Symptomer på søvnapnø kan være koncentrations- og hukommelsesbesvær, øget irritabilitet, eller at du sveder, vender og drejer dig og får kvælningsanfald om natten. 

Hvordan virke snorkeskinner?

En snorkeskinne er en specialfremstillet skinne, der tilpasse hos tandlægen så den passer til dit tandaftryk og kæbeparti. Snorkeskinner skal sikre en naturlig gennemstrømningen af luft under nattesøvnen. Snorkeskinner fungerer ved at skubbe underkæben lidt frem, så der er fri passage til luftvejene, og de ikke klapper sammen, når du sover. Din snorkeskinne er udformet ud fra en 3D-scanning af dit kæbeparti, og det er udregnet, hvor langt fremt din kæbe skal skubbes, for at du får optimal luftgennemstrømning. Den er også ganske behagelig at bruge, fordi den er lavet lige til din mund, og du kan derfor både tale og drikke, mens du bruger den. Tag blot din snorkeskinne på inden sengetid og du vil undgå de søvnproblemer, du havde tidligere. 

Hvem har gavn af en snorkeskinne? 

Hvis du har søvnapnø, bør du tale med din tandlæge om at få lavet en søvnapnøskinne. Normalt behandler man søvnapnø med en iltmaske, der skal tilsluttes en maskine når man sover. En søvnapnøskinne er et langt mere enkelt og brugervenligt middel mod søvnapnø, du kan tage med dig overalt, selv i sommerhuset og flyet. Men du kan også have gavn af en søvnapnøskinne, hvis du bare snorker, men snorker så meget at du giver din partner søvnproblemer. Den hjælper også på dine egne søvnproblemer, for snorken kan give dig en forstyrret søvn.