Fnat – Hvad er fnat og hvordan behandles det bedst?


Fnat (scabies) skyldes skabmiden, der lever i menneskers hud. Miden smitter ved længerevarende tæt kropskontakt. Ved høj luftfugtighed kan miden i sjældne tilfælde overleve i op til 2 døgn uden for sin vært. Det vil sige i fx sengetøj og møbler. 

Hvordan smitter fnat?

Fnat smitter, når en befrugtet hunmide kommer i berøring med din hud. Den graver en gang i hudens øverste lag, hvor den lægger 2-3 æg i døgnet. Æggene bliver til nye mider, der parrer sig på hudoverfladen. Herefter graver hunmiderne nye gange. Midens livscyklus varer ca. 14 dage. 

Hvordan finder jeg ud af, om jeg har fnat?

Fnat giver en udbredt, voldsom kløe 2-4 uger efter, at du er blevet smittet. Kløen udvikles især i sengevarmen og er en allergi-lignende reaktion mod mider. Mider fremkalder et karakteristisk udslæt med blærer. 

Med en nål kan lægen isolere levende hunmider i deres få mm lange, karakteristiske gange. Gangene findes især på fingre, håndkanter og ved håndled. Hunmiden er ca. 0,4 mm og kan netop ses med det blotte øje.

Hvad behandler jeg fnat med?

Din læge bør konstatere, at du har fnat, før du begynder en eventuel behandling. 

Nix er navnet på den mest effektive medicin. Til fnat fås medicinen som en 5 % creme, der indeholder stoffet permetrin. Cremen er effektivt i ca. 90 % af tilfældene. 

Permetrin er et syntetisk kraftigt virkende stof, som lammer insekternes nervesystem. Stoffet anvendes ved behandling af både fnat og lus. Det skyldes, at det er et af de mindst giftige stoffer. 

Hvordan forløber behandlingen?

Du skal smøre Nix 5 % creme på alle områder af kroppen fra og med halsen og nedefter. Hos børn under 3 år skal cremen også smøres i ansigtet og hårbunden. Midlet skal især gnides omhyggeligt ind mellem fingre og tæer, under neglene, i armhulerne, i navlen, i skridtet og omkring endetarmen. Du bør få hjælp til at få din ryg smurt fuldstændig ind. 

Det er bedst at smøre cremen på om aftenen og vaske den af efter 8-12 timer. Behandlingen bør gentages efter 8 dage, selv om det ikke står på indlægssedlen. Det skyldes, at stoffets effekt på midernes æg er usikker. Derudover skal behandlingen overholdes nøje, og hele husstanden samt seksualpartnere bør behandles samtidig. 

Dit sengetøj skal vaskes, og det tøj, du har haft på i ugen før kuren, skal vaskes, renses eller luftes i ca. 1 døgn. Tøj kan lægges i dybfryser i 1 døgn, hvis det ikke tåler vask. 

Behandling af fnat hos småbørn og gravide

Hos småbørn kan hovedbund og ansigt blive angrebet. Derfor skal områderne også behandles hos børn under 3 år. Nix 5 % kan både anvendes til småbørn, gravide og ammende. 

Norsk fnat

”Norsk fnat er betegnelsen for en type fnat hos personer med nedsat immunitet og hos ældre. Her er kløe mindre udtalt. 

Norsk fnat skyldes ikke en speciel fnatmide, men er en betegnelse for udtalt fnat med tusindvis af fnatmider i skorpet, skællende hud, hvorfor smitte forekommer ved mindste berøring. Norsk fnat kræver, ud over behandling med Nix, ofte tillæg af anden medicin.

Seneste artikler