Børnesår (Impetigo) og rosen (erysipelas) – Årsager og behandling


Børnesår (Impetigo) begynder som en lille rød og kløende plet. Denudvikler sig  hurtigt til en gruppe små blærer. Blærerne sprænger, og der opstår et væskende sår. Børnesår kan sidde overalt på huden. Oftest sidder de i ansigtet og især omkring næse og mund, i hårbunden og på hænderne.

Børnesår er meget smitsomt. Sårene smitter så længe, de væsker. 

Smitten overføres ved kontakt og berøring, også fra genstande som fx legetøj. Det er derfor nødvendigt med en grundig og omhyggelig rengøring af alt, hvad barnet har været i kontakt med, når børnesår bryder ud. Husk også at vaske hænderne efter hver fysisk kontakt med såret eller sår-omgivelserne. Eget håndklæde/engangs håndklæde til alle er også en god idé i familier med børnesår.

Salve eller penicillin?

Lægen kan udskrive salve med klorhexidin eller antibiotika, hvis barnet kun har ganske få børnesår. Du skal smøre salven på såret, efter at sårskorperne er fjernet. Du kan fjerne skorperne med en pincet, evt. efter at barnet har haft det sår-ramte område i blød eller siddet med våde omslag.

Omhyggelig hygiejne er væsentlig for at komme smitten til livs. Det vil sige hyppig vask af både sengetøj, håndklæder, barnets tøj, egne og barnets hænder og negle samt selve håndvasken.

Har barnet flere eller store børnesår, vil lægen give en bestemt slags penicillin (Diclocil eller Dicillin) som mikstur eller tabletter.

Hvad er børnesår?

Børnesår (Impetigo) begynder som en lille rød og kløende plet. Den udvikler sig hurtigt til en gruppe små blærer. Blærerne sprænger, og der opstår et væskende sår. Børnesår kan sidde overalt på huden. Oftest sidder de i ansigtet og især omkring næse og mund, i hårbunden og på hænderne.

Børnesår er meget smitsomt. Sårene smitter så længe, de væsker. 

Smitten overføres ved kontakt og berøring, også fra genstande som fx legetøj. Det er derfor nødvendigt med en grundig og omhyggelig rengøring af alt, hvad barnet har været i kontakt med, når børnesår bryder ud. Husk også at vaske hænderne efter hver fysisk kontakt med såret eller sår-omgivelserne. Eget håndklæde/engangs håndklæde til alle er også en god idé i familier med børnesår.

Hvordan behandles børnesår?

Klorhexidin anbefales som førstevalg. Omhyggelig hygiejne er væsentlig for at komme smitten til livs. Det vil sige hyppig vask af både sengetøj, håndklæder, barnets tøj, egne og barnets hænder og negle samt selve håndvasken.

Lokalbehandling med anti biotikaholdige salver bør undgås, da risikoen for resistensudvikling er stor. Det gælder især anvendelsen af mupirocincreme (Bactroban), som helt må frarådes, men også brugen af fusidinsalve (Fucidin) bør begrænses. 

Har barnet flere eller store børnesår, vil lægen normalt give penicillin med stoffet dokloxacillin (Diclocil eller Dicillin) eller fenoxymetylpenicillin (Pancillin, Primicilin, Rocilin, Vepicombin Novum) som mikstur eller tabletter. Ved penicillinallergi bruges et andet antibiotika.

Hvad er rosen?

Rosen, på lægelatin kaldet erysipelas, skyldes en akut infektion i huden. Det er oftest en af hudens normale bakterier – nemlig streptokok bakterien – der er skyld i den meget smertefulde infektion og lidelsen rammer især ældre. Sygdommen kan opstå efter en rift i huden, hvorefter området omkring riften bliver rødt, varm og hævet. Samtidig med roseninfektionen kan der opstå influenza-lignende symptomer. Man bør søge læge ved mistanke om rosen.

Hvordan behandles rosen?

Behandling af rosen består i behandling med antibiotika, normalt et penicillin (fenoxymethylpenicillin) – eller ved allergi for dette claritromycin. Lokal behandling på huden med antibiotika bør undgås på grund af risikoen for resistensudvikling.

Læs mere om behandling af rosen og sår her.

Seneste artikler