Børneeksem – (Atopisk dermatitis) – Sådan behandles børneeksem


Børneeksem (Atopisk dermatitis) viser sig typisk som udslæt allerede få måneder efter fødslen, eller før barnet bliver 4 år. De fleste børn slipper af med eksemet, inden de når puberteten. Børneeksem er arveligt, og rammer omkring 20 % af alle danske børn på et eller andet tidspunkt. Børneeksem og allergi er ikke det samme, men omkring en tredjedel af børnene lider af begge dele.

Den tørre, skællende og røde hud opstår ofte i ansigtet, på halsen eller brystkassen, og hos de større børn også i albueleddet, knæhasen og ved hånd- og fodled. Eksemet klør, så huden skal smøres dagligt med en god fugtighedscreme, eller andre cremer, som lægen ordinerer.

Behandling med binyrebarkhormoncremer

Børneeksem behandles oftest med cremer, som indeholder steroid eller binyrebarkhormon, som det også kaldes. De fleste af disse cremer er på recept. Cremerne findes i flere styrker og er meget effektive mod både eksem og kløe, men det kræver, at de bliver brugt på den rigtige måde. Ved langvarig brug (dvs. brug i flere måneder) kan cremerne give bivirkninger, hvor huden bliver mere tynd. Det har også været diskuteret, om cremerne kan have indflydelse på barnets højde og vækst, men det er der ikke nogen særlig sandsynlighed for.

Forkert brug af creme

Mange forældre er meget bekymrede for at bruge cremer med binyrebarkhormon til deres børn. Det betyder, at mange bruger cremerne forkert. Typisk bruges cremen, indtil der ses en bedring (oftest efter 4-7 dages brug). Af frygt for bivirkninger holder mange så op med at smøre, “for nu har cremen jo hjulpet”. Men resultatet er, at eksemet blusser op igen. De smører så endnu et par dage, og historien gentager sig.

Udfra dette forløb er det ikke så underligt, hvis forældrene oplever, at binyrebarkhormoncremerne ikke virker. For at få den optimale virkning skal cremerne bruges i 2-4 uger. Herefter skal brug af cremen trappes ned. Fx fra 2 gange daglig til kun 1 gang daglig, fra hver dag til hver anden dag osv. En jævn nedtrapning modvirker, at eksemet blusser op igen.

Nye cremer uden binyrebarkhormon

I sommeren 2002 kom 2 nye eksemcremer på markedet. Ingen af dem indeholder binyrebarkhormon. Du kan købe cremerne på recept under navnene Elidel og Protopic. Du må bruge begge cremer til børn over 2 år.

Bivirkninger til behandlingen kan være en forbigående brændende og kløende fornemmelse, der hvor cremen påsmøres. Desuden kan de give en øget hyppighed af herpesudbrud, fordi immunforsvaret nedsættes lokalt. Cremerne giver ikke tynd og skrøbelig hud, som kan ske ved langvarig brug af binyrebarkhormoncreme.

De videnskabelige undersøgelser har vist, at effekten af Proptopic er lige så god som cremer med binyrebarkhormon. Elidel kan bruges ved mere milde til moderate udbrud af eksem, men cremen er mindre effektiv end binyrebarkhormoncremer.

Gode råd til forebyggelse

Du kan hjælpe dit barn af med nogle af generne ved børneeksem (fx kløe om natten):

  • Varme gør kløen værre – sørg derfor for et køligt soveklima.
  • Snak med lægen om evt. behandling med sløvende antihistamin inden sovetid, hvis kløen bliver meget slem i en periode.
  • God hudpleje (regelmæssig brug af fugtighedscreme) nedsætter behovet for eksemcremer.
  • Undgå almindelig sæbe – brug evt. mild, uparfumeret sæbe i stedet.

Seneste artikler