Antibiotika – Hvad er antibiotika og hvorfor brug med omtanke?


Antibiotika er medicin, som kan bruges til behandling af sygdomme, der skyldes bakterier. Et af de mest brugte antibiotika er penicillin.  

Hvilke infektioner kan behandles med antibiotika?

Sygdomme, der skyldes bakterier kan fx være:

• Lungebetændelse 
• Blærebetændelse 
• Chlamydia
• Mellemørebetændelse hos små børn.

Nogle betændelsestilstande kan også skyldes virus og kan ikke behandles. Der findes fx hverken antibiotika mod influenza eller forkølelse. 

Nogle sygdomme, fx øjenbetændelse, halsbetændelse, bihulebetændelse og mellemørebetændelse kan skyldes enten bakterier eller virus. Du skal kun behandles med antibiotika, når lægen vurderer, at betændelsen skyldes bakterier. Er det en virus, går sygdommen over af sig selv, og antibiotika hjælper ikke.

Hvorfor skal antibiotika bruges med omtanke?

Mange bakterier bliver modstandsdygtige (resistente) over for et antibiotikum, hvis det bliver brugt forkert. Det medfører, at et antibiotikum ikke kan anvendes mere. At et anbibiotikum bliver brugt forkert vil sige, at det bliver brugt til sygdomme, der går over af sig selv, eller i tilfælde hvor antibiotika ikke virker (fx ved influenza). 

Du skal derfor kun have antibiotika, når der er stor sandsynlighed for, at sygdommen skyldes en bakterie. Det er meget vigtigt, at lægen ikke giver behandling med antibiotika for sygdomme, der går over af sig selv. Det er også meget vigtigt, at du ikke kræver det. 

Danmark har indtil nu været meget heldigt stillet. Vi har undgået mange af de problemer med modstandsdygtige bakterier, der findes i udlandet (fx England) ved kun at bruge antibiotika, når det er strengt nødvendigt. I mange lande er flere bakterier modstandsdygtige over for fx penicillin, som fortsat er et af vores vigtigste antibiotika.  

Brug derfor kun antibiotika, når det er afgørende nødvendigt og aldrig bare som en ekstra sikkerhed. Et overforbrug hjælper ikke.

Kan jeg tåle penicillin?

Allergi over for penicillin er meget sjældent. Det er mindre end 5 ud af hundrede personer, der er allergiske. Mange mennesker tror, at fx udslæt, mavesmerter eller diarré er tegn på, at de ikke kan tåle penicillin. Det er det ikke. 

Udslæt, diarré og mavesmerter er velkendte bivirkninger, som bestemt ikke udelukker en senere behandling med penicillin. Lad derfor være med at tro, at du ikke kan tåle penicillin uden nærmere undersøgelser. Fortæl i stedet lægen om de reaktioner du fik ved sidste behandling med antibiotika.

Men er du allergisk, skal du absolut ikke behandles med penicillin.

Seneste artikler