Antibiotika og penicillin til børn – Alt du skal huske


Lægen skriver kun en recept på antibiotika, hvis barnet har en infektion med bakterier. Når børn bliver syge, er det oftest en virus, der er på spil, og så virker antibiotika ikke.

Betændelser forårsaget af bakterier derimod, kan bekæmpes med antibiotika. Ved halsbetændelse kan lægen foretage en såkaldt podning. Det er en prøve, der afslører, om der er bakterier eller ej.

Smalt eller bredt?

Antibiotika findes i mange forskellige typer. Overordnet taler man om smalspektret og bredspektret antibiotika. Phenoxymethylpenicillin som Calcipen, Primcillin er fx et smalspektret antibiotika.

Det er typisk den form for antibiotika, lægen vil ordinere allerførst fordi det virker på de bakterier som hyppigst er årsag til fx halsbetændelse, mellemørebetændelse og lungebetændelse.

Hvad er resistens?

Smalspektret antibiotika rammer en snæver kreds af bakterier, som navnet antyder. Omvendt vil bredspektret antibiotika slå en lille hær af forskellige bakterier ned.

I udlandet har hyppig behandling med antibiotika for alskens dårligdomme hos mange mennesker gjort bakterierne modstandsdygtige overfor antibiotika. For at undgå at bakterierne bliver modstandsdygtige (udvikler resistens) over for antibiotika, vil lægen derfor altid først forsøge at behandle med den medicin, der rammer mest præcis (den smalspektrede).

Først derefter vil lægen forsøge med den medicin, der rammer bredt (den bredspektrede).

Mikstur til de små

Når det gælder små børn, der skal have antibiotika, vælger lægen ofte en mikstur eller dråber. Det smager ikke altid lige godt, og derfor kan du eventuelt blande en lille smule saft i medicinen. Husk dog, at barnet skal have hele dosis, så det nytter ikke at camouflere smagen med for megen saft, så barnet levner!

Barnet kan evt. holde sig for næsen, mens det drikker miksturen – det kneb kender de fleste; smagen er knap så tydelig, så længe man ikke får luft igennem næsen. Du kan også have en lille lækkerbid klar til at jage den grimme smag bort med.

Helt små børn, der måske stadig får bryst, er lidt lettere at få til at åbne munden. Her kan du udnytte barnets synkerefleks. Hvis du giver barnet medicinen med den doseringssprøjte (uden nål!), der følger med fra apoteket, sprøjter medicinen i barnets mund – så langt bagtil som muligt mellem kinden og gummen, vil barnet automatisk synke væsken.

Giv hele kuren

Selv om barnet ofte vil virke rask efter nogle få dage, er det – som altid med antibiotika – vigtigt at fortsætte behandlingen, som lægen har foreskrevet det. Lidt afhængig af den infektion, antibiotikaen skal behandle, varer sådan en kur typisk 7-10 dage. Stopper du behandlingen før tid, risikerer du, at sygdommen vender tilbage med fornyet kraft.

Seneste artikler