Alli (orlistat 60 mg) – Håndkøb til overvægte for vægttab


Hvad er alli?

alli (orlistat 60 mg) er en medicin i håndkøb til overvægtige, der gerne vil tabe sig. Alli indeholder det samme virksomme stof som Xenical, som er en medicin på recept med den dobbelte dosis. Alli tages til dagens 3 større måltider og er godkendt til anvendelse i maks. 6 måneder. 

Det aktive stof orlistat er en såkaldt lipasehæmmer, der virker ved at nedsætte optagelsen af fedt fra tarmen med ca. 25 %. Fedtet der ikke optages, udskilles med afføringen. Medicinen virker kun i tarmen og bliver ikke optaget i kroppen. 

Alli anbefales til personer med et BMI (body mass index) over 28.

Recept eller håndkøb?

Alli fås som håndkøbsmedicin på apoteket.

Virkningen af det virksomme stof, orlistat, er undersøgt i 2 undersøgelser med i alt ca. 1500 personer. Deltagerne i forsøget havde alle et BMI mellem 28 og 43. Undersøgelserne viser, at orlistat sammen med en kalorie- og fedtfattig diæt gav et vægttab på 2,2 kg efter et halvt års behandling. 

Orlistat giver kun et minimalt vægttab hos personer med BMI under 28. Derfor får personer med BMI under 28 ikke nogen nytte af medicinen. 

alli skal altid kombineres med en fedt- og kaloriefattig diæt for at have den ønskede virkning. Hvis man indtager mere end 15 g fedt per måltid, vil det resultere i bivirkninger som fedtet, sivende diarre og mavesmerter.

Bivirkningerne ved alli er meget almindelige og forekommer hos 1-2 personer ud af 10 brugere. De mest almindelige er: 

  • Fedtet afføring
  • Diarre
  • Sivende afføring
  • Pludselig afføringstrang
  • Øget afføringfrekvens
  • Mavesmerter
  • Luft i maven

Bivirkningerne hænger sammen med indtagelsen af fedt. Jo mere fedt man indtager – jo flere bivirkninger vil man opleve. 

Hvis du tager p-piller og oplever bivirkninger af alli, er det vigtigt, at du anvender en anden form for beskyttelse ved samleje for at undgå at blive gravid. Det skyldes at det virksomme stof, orlistat, kan medvirke til at udskille p-pillen med diarré før det hormonelle indhold er optaget i kroppen. 

alli kan gøre det svært for kroppen at optage nogle specielle vitaminer (A, D, E og K-vitamin). Derfor tilrådes det at tage en multivitamin- og mineralpille inden sengetid.

alli kan ligesom anden medicin ændre virkningen af visse andre typer medicin. Se mere på medicinkombination.dk.

IRF mener, at virkningen af alli på vægttab er beskeden og at medicinen kun skal anbefales til svært overvægtige. alli skal altid anvendes i kombination med diæt og motion. 

Pris for 6 måneders behandling med alli er 2.340 kroner, svarende til 13 kroner om dagen (pris pr april 2009). 

Til sammenligning koster den dobbelte dosis, som er receptpligtig og giver større vægttab, 3.600 kroner for 6 måneders behandling eller 20 kroner om dagen. Der er ikke tilskud til alli. Den gældende pris kan ses på www.medicinpriser.dk

Seneste artikler