Allergi og behandling – Hvordan behandler jeg allergi?


Allergi ramt kvinde der nyser

Der findes en række forskellige midler til behandling af allergi. Det er fx antihistamintabletter, øjendråber, næsespray og creme. Man kan også blive vaccineret mod allergi med indsprøjtninger, og ved græsallergi også med tabletter.

Generelt er det godt at starte med midler, som virker, der hvor symptomerne stammer fra. Du kan med fordel starte med øjendråber, hvis du fx har allergi, hvor kløe og svie i øjnene er det mest udbredte symptom.

Ved flere lette til moderate allergisymptomer er lokalbehandling ofte ikke nok. Det er også besværligt, hvis du bruger flere midler. Her er det ofte en fordel at behandle med antihistamintabletter for at mindske symptomerne. Det er kun nødvendigt at tage tabletterne, når du har været udsat for, eller ved du vil blive udsat for, de(t) stof(fer), som giver dig allergi.

Ved svær allergi er det sjældent nok kun at anvende antihistaminer. Her kan du med fordel kombinere med andre midler. På den måde får du den bedste behandling. Det skyldes, at antihistaminerne generelt mindsker symptomerne. Du kan behandle de resterende symptomer med enten øjendråber, næsespray eller creme. 

Du kan også tale med din læge om fordele og ulemper ved en kur med binyrebarkhormon enten som indsprøjtning eller tablet. Det kan du gøre, hvis allergien er så svær, at ovenstående ikke har været effektivt ved flere forsøg. Endelig har du mulighed for at blive vaccineret mod din allergi. Også her er der både fordele og ulemper, som du kan diskutere med din læge.

Værd at vide om antihistaminer?

Mange mennesker benytter antihistamintabletter mod allergi. Det er en medicin, som blokerer for den virkning, histamin har på fx slimhinderne. Histamin giver kløe, øget slimdannelse, rødme i huden mm. 

Generelt skelner vi mellem sløvende og ikke-sløvende antihistaminer. Du må ikke køre bil eller betjene maskiner, hvis du tager du de sløvende antihistaminer. Det er derfor næsten altid en fordel at vælge de ikke-sløvende antihistaminer. Men lider du fx af svær hudkløe, kan de sløvende tabletter være en fordel, hvis du tager dem om aftenen. Ellers kan kløen gøre det umuligt at falde i søvn.

Der kan være stor forskel på priserne på antihistaminer. Der er også forskel på, om de bliver solgt i håndkøb eller på recept. Der er imidlertid ingen forskel på effekten af de ikke-sløvende antihistaminer. Men du skal være opmærksom på, at der kan være forskel på, hvilke bivirkninger hver enkelt oplever. Der er også forskel på, hvilken anden medicin, du må tage samtidig med tabletterne. Du kan forsøge at skifte til et antihistamin med et andet indholdsstof, hvis du ingen effekt oplever, eller hvis du får bivirkninger.

Kan jeg tage antihistaminer, hvis jeg er gravid?

Gravide og ammende kan blandt andet tage de sløvende antihistaminer. Det skyldes, at der findes en stor viden om virkning og bivirkninger. Den viden har vi, fordi de sløvende antihistaminer har været på markedet længst. Der er mindre erfaring med de fleste ikke-sløvende antihistaminer. 

I dag mener eksperter dog også, at gravide kan bruge ikke-sløvende håndkøbsmedicin. Det er primært medicin med de virksomme stoffer cetirizin (fx Zyrtec, Cetirizin, Cidron og Alnok) samt fexofanadin (Telfast). De har været på markedet i mange år uden at give misdannelser. Midler med stoffet loratadin (fx i Clarityn, Loratadin, Clarinase og Oratyn) har før været under mistanke for at give misdannelser, men man mener i dag godt, at stofferne kan bruges til gravide også. 

Ammende bør som udgangspunkt kun bruge lokalbehandling (øjendråber eller næsespray). Spørg din læge eller på apoteket, inden du køber antihistaminer, hvis du er gravid eller ammer. Læs mere om medicin til gravide og ammende her.

Værd at vide om øjendråber?

Øjendråber findes både på recept og i håndkøb. De er alle effektive til behandling af kløende, rindende øjne. Du må ikke anvende øjendråber konserveret med benzalkoniumclorid, hvis du benytter bløde kontaktlinser.

Værd at vide om næsespray?

Der findes flere forskellige næsespray. Nogle er på recept og andre i håndkøb. Her kan du se, hvilken næsespray, der er bedst ved de forskellige symptomer. “+” betyder, at præparatet virker, “++” betyder, at det virker godt, og “+++” at det virker meget godt. Et “–” betyder, at præparatet ikke virker.

 Kløe /nysenLøbende næseTilstoppet næse
Antihistamin (Livostin, Allergodil) ++ +
Binyrebarkhormon (fx Beconase, Flixonase)++++++++
Cromoglicat (Lomudal) ++ +
Ipratropium (Atrovent)– +++

Værd at vide om allergivacciner?

Vaccinerner er alle på recept, Man kan blive vaccineret med enten indsprøjtninger eller tabletter. Tabletterne virker dog kun, hvis man er allergisk overfor græspollen. Læs mere om tabletvaccinen her.

Seneste artikler